De Efteling

De Efteling is een attractiepark in de plaats Kaatsheuvel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Als officiële openingsdatum wordt tegenwoordig 31 mei 1952 aangehouden. De geschiedenis van het park gaat echter terug tot de jaren 30, toen op de plaats van het huidige park een sport- en wandelpark werd geopend. Hoewel het park in de beginjaren nog voornamelijk was bedoeld voor ouders met kinderen tot circa twaalf jaar, heeft de Efteling zich inmiddels ontwikkeld tot een themapark voor alle leeftijden en is het gegroeid van een natuurpark met speeltuin, roeivijvers en een theehuis tot een volwaardig attractiepark inclusief moderne achtbanen van wereldwijd opererende bedrijven als Vekoma, Intamin AG en GCI.

Naast een attractiepark omvat de hele Wereld van de Efteling tegenwoordig ook een theater, een hotel, een golfpark, het accommodatiegebied Bosrijk en er liggen nog vele andere plannen. Jaarlijks bezoeken 3 tot 4 miljoen mensen het park. De Efteling is onderscheiden met diverse prijzen, waaronder de Pomme d'Or voor het "beste recreatiepark van Europa" (1972) en de IAAPA Applause Award voor het "beste pretpark ter wereld" (1992).

Geschiedenis

Ontstaan en ontwikkeling

De Efteling is één van de oudste nog geopende themaparken ter wereld: de Efteling werd officieel op 31 mei 1952 geopend met het Sprookjesbos (ter vergelijking: het eerste Disneyland, in Anaheim, werd in 1955 geopend).

In 1950 werd de Stichting Natuurpark de Efteling opgericht door de toenmalige burgemeester van Loon op Zand, Reinier van der Heijden, samen met Peter Reijnders en Anton Pieck.

Het doel van de stichting was: "de lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van de inwoners der gemeente Loon op Zand en de bevordering van het toerisme naar en binnen de gemeente, een en ander in katholieke geest". Cineast Peter Reijnders was benaderd voor de technisch creatieve invulling. Deze wist Anton Pieck te strikken voor het ontwerpen van het Sprookjesbos. Reden voor de oprichting van de Stichting Natuurpark Efteling was dat de plaatselijke economie te veel afhankelijk was van de schoen- en leerindustrie.

Binnen een tijdsbestek van twee jaar werden tien sprookjes in het park gerealiseerd: het Kasteel van Doornroosje, het Paddenstoelendorp, Langnek, de Sprekende Papegaai, de Chinese Nachtegaal, de Put van Vrouw Holle, Kleine Boodschap, de grot van Sneeuwwitje en op het Herautenplein De Kikkerkoning en de magische klok. De Chinese Nachtegaal is later vervangen door Draak Lichtgeraakt, maar kwam in 1999 terug als sprookje in een nieuwe en meer uitgebreide versie op de locatie van de voormalige Engelse tuin. Later zouden nog meer uitbreidingen volgen in het Sprookjesbos, met onder andere de sprookjes Roodkapje en het Meisje met de Zwavelstokjes.

En meest resent is het sprookje "De nieuwe kleren van de Keizer" toegevoegt.

Eerste attracties

1956: opening van de Stoomcarrousel, de eerste grote attractie buiten het Sprookjesbos. 

1967: ter ere van de vijftiende verjaardag van de Efteling werd het sprookje De Indische waterlelies, dat Koningin Fabiola van België in 1955 heeft geschreven toegevoegt aan het Sprookjesbos.

1978: Opening van het spookslot

1981: Opening vab de Pyton welke toen de langste stalen achtbaan van het vaste land van europa was.

1982 t/m 1990: werden onder andere het schommelschip "de Halve Maen" de rafting river "Piraña" de bobbaan "Swiss BoB" de "Fata Morgana" en het "Volk van Laaf".

1991: de eerste houte achtbaan van nederland de "Pegasus"  werd geopend (in 2010 vervangen door Joris en de Draak)

1993: Na een vertraging van 1 jaar wordt "droomvlucht" geopend.

1996: Wordt "Villa Volta" geopend en maken de bezoekers kennis met Hugo en de legende van de Bokkerijders.

1998: Wordt de overdekte achtbaan "Vogel Rok" Geopend.

2002: Viert de Efteling haar 50 jarig jubileum en wordt de attractie "Panda Droom" geopend.

2003 t/m 2010: Zijn er verschillende nieuwe sprookjes toegevoegt aan het sprookjesbos. 

2008: In dit jaar kon de nieuwe achtbaan "De Vliegende Hollander" na de nodige problemen en 2 jaar later dan gepland eindelijk voledig open voor het publiek.

(eerdere opening in 2007 heeft het niet het hele seizoen geduurt). 

2009: de 100 miljoenste bezoeker sinds de opening van het park in 1952 een feit.

2010: Wordt de nieuwe houten race-achtbaan "Joris en de Draak" geopent een unieke dubbele achtbaan met een topsnelheid van 75 kilometer per uur.

2011: Is Raveleijn geopend een groot openluchttheater,met horecavoorziening waar meerdere keren per dag een show wordt op gevoert.

2012: bestaat de Efteling 60 jaar en wordt in de vijver bij de "Fata Morgana" de fonteinen show "Aquanura".

2015: De efteling opent zijn nieuwe achtbaan Baron 1898 Dit is een dive coaster van B&M.

2016: Een nieuw sprookje in het sprookjesbos genaamt Pinokkio

Verwacht in 2017: Symbolica zal worden geopend en deze wordt gebouwd bij de Efteling Brink.

Attractieparkfans
Voor Fans, Door Fans