DUINRELL

Landgoed Duinrell ligt in Wassenaar (ten westen van het centrum, met de ingang aan de Storm van 's-Gravesandeweg) in de provincie Zuid-Holland. Het heeft een oppervlakte van 110 ha en wordt geëxploiteerd door Attractiepark en camping Duinrell BV. Zowel het landgoed als het recreatiebedrijf worden kortweg Duinrell genoemd.

Er is zowel dagrecreatie als verblijfsrecreatie. Ten behoeve van beide zijn er een attractiepark met subtropisch zwemparadijs Tikibad, en omliggend bebost duingebied.

Verblijfsrecreatie is er van de volgende soorten:

  • Permanent geplaatst kampeermiddel bestemd voor recreatief  nachtverblijf (in het bestemmingsplan aangeduid als verblijfseenheid);  deze wordt hier "duingalow" genoemd. Het heeft wielen die weliswaar  worden ingegraven, maar het onderscheiden van een recreatiewoning. Het is geen standaard stacaravan.
  • Camping (tijdelijk geplaatste kampeermiddelen)
  • Hostel

Duinrell Plaza (eerder Kikkertuin geheten) is een gebouw met een supermarkt, restaurants en zalen.

's Avonds en in het winterseizoen zijn de meeste attracties  uitgeschakeld en afgesloten. Enkele terreinen, zoals van Wonderland,  worden afgesloten, verder kunnen verblijfsrecreanten en degenen die  overdag het attractiepark hebben bezocht wel rondlopen tussen de  attracties en in het duinbos, en van de speeltuin, restaurants en  supermarkt gebruik maken; ook is het Tikibad open; ook wie speciaal  daarvoor komt kan door het attractiepark daar naar toe lopen.

De grond wordt gehuurd van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Het bedrijf is eigendom van en wordt geleid door Philip van Zuylen van Nijevelt en zijn broer Roderick. Hun vader Hugo  is nog als commissaris verbonden aan het bedrijf. Er zijn, afgezien van  de recreatiewoningen en dienstwoningen, drie woningen op het terrein,  waaronder boerderij Oudt Duinrell, het woonhuis van Hugo en zijn vrouw  Clarine. De familie had graag nog twee woningen gebouwd, maar de  gemeente staat dat niet toe. Philip en Roderick wonen niet op Duinrel

De mascotte heet Rick de Kikker en komt regelmatig terug in de reclames van het park. De reclamekreet luidt "Duinrell, daar kikker je van op".

Historie

Philip graaf van Zuylen van Nijevelt was cavalerist en kamerheer van koningin Wilhelmina  toen hij op 19 april 1935 de poorten van Landgoed Duinrell voor het  publiek opende. Er was niet veel meer dan een theetuin met   speeltoestellen eromheen. Er is ook een skibaan geweest, en er werden   motorcrosswedstrijden gehouden.

Philip woonde met zijn vrouw Constance gravin van Zuylen van Nijevelt - baronesse van Pallandt en zoon Hugo op het "kasteel" (het grote landhuis), gebouwd in 1682. Op 12 mei 1940 werd hij als verdachte passant aangemerkt en door Nederlandse militairen op zijn eigen landgoed om het leven gebracht.

Na de oorlog werd Duinrell op bescheiden schaal geëxploiteerd en  naast dagrecreatie creëerden de Van Zuylens met een klein team van   medewerkers ook overnachtingsmogelijkheden. Hugo werkte aan een   internationale carrière en hield zich in zijn vrije tijd bezig met de   ontwikkeling van Duinrell. Constance bleef op Duinrell wonen en fokte cairnterriërs.  Zij koos er echter voor om niet meer het "kasteel" te bewonen en nam  met haar gezin haar intrek in boerderij Oudt Duinrell aan de rand van  het landgoed. Deze stamt ook uit de 17e eeuw.

Constanze wilde in 1962 Duinrell verkopen aan de Haagse vastgoedhandelaar Reinder Zwolsman.  Met tegenzin onderhandelde Hugo voor haar hierover. De directeur van  buiten de familie kreeg intussen van Zwolsman een betere baan elders.  Dit wekte irritatie waardoor de verkoop niet door ging; Hugo zegde zijn  baan op en werd zelf directeur. Duinrell werd uiteindelijk zijn  levenswerk.

Belangrijk was in 1984 de bouw van het Tikibad, voor een bedrag hoger dan de jaarlijkse omzet. Het "kasteel" werd gesloopt in 1986. Het torentje (puntdak) is bewaard en bij de "Paardenstal" geplaatst.

In 2000 verkocht Hugo het bedrijf aan Philip en Roderick, die ook de nieuwe directeuren werden.

Attracties

In tegenstelling tot vroeger, toen voor veel attracties per attractie betaald moest worden (pay as you go),   zijn de meeste attracties tegenwoordig inbegrepen in de entreeprijs.   Men moet wel apart betalen voor de Katapults en het Tikibad. In het   Tikibad moet men daarenboven apart betalen voor de individuele stoomcabines.

Attractieparkfans
Voor Fans, Door Fans